جاسوسی الکترونیک
پیدایش اولین سیستم شنود الکترونیکی دنیا با جنگ دوم جهانی آغاز شد.در یک نگاه عمیق تر،از زمان اختراع رادیو بنیاد ارتباطات گذاشته شد و امکان ارسال و دریافت پیام های فرا قاره ای فراهم گردید ولی به این طریق هر کسی می توانست این پیامها را گوش کند ،لذا بازار جاسوسی سیگنال را به دنبال خود داشت.
امروزه جاسوسی الکترونیک به یک ابزار عمده برای صاحبان قدرت و یک تهدید جدی برای جوامع مختلف به ویژه جوامع دست پائین تبدیل شده است.اگر چه بزرگترین شبکه ی شنود ارتباطی توسط آژانس امنیت ملی آمریکا «NSA »اداره می شود و شروع آن به قریب 60 سال قبل باز می گردد.در آن سال آمریکا با به دست گرفتن محوریت کار و با انعقاد قراردادی با عنوان UKUSA با کشورهای بریتانیا،کانادا، استرالیا و نیوزیلند مقدمات استراق سمع از پیامهای رادیوئی و ارتباطات مخابراتی سراسر جهان را به منظور مقابله با بلوک شرق آغاز نمود که بعداً کشورهای دیگر عضو ناتو نیز این قرارداد را امضاء نمودند و طی دهه ی اخیر با عنوان اِشلون (مخوف ترین و پیچیده ترین شبکه استراق سمع و شنود بین المللی از آن یاد می شود).لیکن شبکه های دیگر جهانی هم وجود دارد که به موازات آن فعالیت هایی را در راستای اهداف خود دارند که از آن جمله شبکه های مربوط به کشورهای روسیه ،چین و فرانسه را می توان نام برد.
اقدامات آمریکا در شنود ارتباطات به حدی بوده است که کشورهای اروپائی و حتی شهروندان آمریکا را نیز نگران نموده و به وحشت انداخته است.مردم آمریکا از این جهت نگران هستند که خطر عدم مراعات حریم خصوصی شهروندان را احساس می کنند و اگرچه فلسفه وجودی این شبکه ،کنترل مکالمات و پیامهای بین المللی است لیکن مردم ایالات متحده بر این باورند که مکالمات و پیامهای آنها نیز در معرض استراق سمع قرار دارد.دولت های اروپائی نیز امروزه به نحوه ی فزاینده ای نگران این نکته اند که سلطه ی آمریکا به صورت کنترل نشده در حال افزایش است و در برابرآنچه این کشور می خواهد در نقاط مختلف جهان انجام دهد،مانع چندانی باقی نمانده است.
آژانس امنیت ملی آمریکا در سال 1952 تأسیس شد ولی تا این اواخر حتی وجود خود را نیز انکار می کرد لیکن طی سالهای اخیر به دلیل فشارهای نمایندگان پارلمان ،اطلاعاتی در چهارچوب فعالیت های عام این نهاد در اختیار عامه مردم قرار گرفته است.مقر آن در فورت مید نزدیکی واشنگتن است و دارای دهها هزار کارمند می باشد.
نحوه ی عملکرد شبکه بدین گونه است که ایستگاههای ردگیری روزانه میلیونها پیام ارسال شده برای ایستگاههای قانونی زمینی و ماهواره ای را گرفته و به حافظه ی سوپر کامپیوترها می سپارند.به عقیده ی کارشناسان، این شبکه نظیر یک جاروبرقی عظیم همه ی آنچه در نقاط مخلتف جهان ارسال می شود را به درون خود می مکد،بر اساس برنامه ریزی قبلی و حسب نیازمندی های مشخص شده ،کلید واژه هایی برای ابر کامپیوترها تعریف شده است.اطلاعاتی که وارد می شود توسط اسکنرهای بسیار سریع الکترونیک مرور و یک سلسله واژه ها و عبارات کلیدی را ردیابی می کند.(اطلاعات خلاصه شده جهت مطالعه،بررسی و تجزیه و تحلیل در اختیار کارشناسان قرار گرفته و موارد قابل بهره برداری به مسئولان عالی کشور گزارش می شود).
ایستگاههای ردگیری علاوه بر استراق سمع عمومی انبوه تماس های تلفنی،پیامهای پست الکترونیک،پیامهای اینترنتی و ارتباطات فیبر نوری،قادر است به صورت خاص موارد شخصی نظیر شماره های شناخته شده از تلفن،تلکس یا آدرس اینترنتی افراد،مشاغل ،سازمانها و ادارات دولتی خاص را به عنوان هدف و کلید واژه در اختیار داشته و اطلاعات مربوط به آنرا جمع آوری نموده و حتی قادر است صدای برخی از اشخاص را عیناً به عنوان هدف ردگیری نماید.
توانایی های بعدی آمریکا در دریافت تصویر از ماهواره های تجسس و شناسائی خود،هم به صورت الکترواپتیکی و هم به صورت رادار نیز موجب تقویت کنترل آن کشور بر ارتباطات جهانی گردید.و اگرچه دولت آمریکا مدعی است آژانس تصویر برداری و نقشه برداری ملی آمریکا بر اجرای این اقدامات نظارت دارد و صرفاً جهت مدیریت بحران و حفظ ثبات جهانی بکار گرفته خواهد شد،لیکن امروزه در آمریکا دستگاههای بهره برداری کننده از ماهواره ها این حق را دارند که از این امکانات جهت برداشتن تصاویر متناسب با اولویت های آنها استفاده شود! اولویت هایی چون تحت نظر گرفتن آزمایشهای هسته ای و افزایش توانمندیهای نظامی و ...
لذا در صورتی که سیستم های اطلاعاتی آمریکا و یا شبکه ی شنود بین المللی یک علامت هشدار دهنده دریافت کنند،ماهواره های تجسسی و سایر فعالیت های اطلاعاتی را برای کنترل بحران بر روی نقطه بحرانی متمرکز می نمایند.فرانسه و آلمان نیز کار مشترکی را در این خصوص شروع نموده اند.دامنه جاسوسی سیستم شنود اشلون که آمریکا آنرا به کمک عناصری از اروپا از جمله انگلیسی ها اداره می کند،حتی پارلمان اروپا را هم از قلم نمی اندازد!!!
یکی از سیاستمداران اروپایی می گوید:«آمریکائیها حتی به اروپا هم اعتماد ندارند».
یک نماینده پارلمان اروپا می گوید: « شبکه اشلون حقیقتاً وجود دارد.آمریکا حقیقتاً یک سیستم استراق سمع مخفیانه بین المللی دارد که با همکاری کشورهای ثالث و بخصوص انگلیس فعال است».
برای استقرار یک سیستم جهانی ارتباطات دور برد،سه ایستگاه استراق سمع لازم است.یکی در اقیانوس اطلس،یکی در اقیانوس هند،و یکی هم در اقیانوس آرام.می دانیم در این سه منطقه جهان سیستم های استراق سمعی وجود دارد که در آنها یا آمریکائیها کار می کنند و یا کسانی که برای آمریکائیها کار می کنند.
اگرچه شبکه شنود و جاسوسی الکترونیک در ابتدای دوران جنگ سرد و برای مقابله با توان نظامی بلوک شرق توسعه پیدا کرد و محصول چندین دهه فعالیت شدید در دوران جنگ سرد است،ولی پس از فروپاشی بلوک شرق در برهه ی کنونی نیز با توجیهاتی مثل اهمیت پیدا کردن اطلاعات اقتصادی و ... از ادامه این کار دفاع می شود و کشورهای ذینفع به ویژه آمریکا از این ابزار جهت کسب اطلاعات و جاسوسی اقتصادی بهره بری می نمایند.
این ابزار به وسیله ای برای استفاده علیه مخالفان سیاسی و رقبای تجاری تبدیل شده است.نمایندگان پارلمان اروپا نگران هستند که از این سیستم برای جمع آوری اطلاعات اقتصادی به منظور بهره گیری غیر منصفانه از امکانات بازار در رقابت های بین المللی سوء استفاده به عمل آید.
خلاصه اینکه :
1- امروزه در دنیا این توانمندی وجود دارد که مکالمات و پیام های به صورت انبوه جمع آوری و استراق سمع شود.
2- اطلاعات جمع آوری شده بر اساس واژه کلیدی تعریف شده مورد جستجو قرار می گیرد و با این شیوه به مثابه پیدا کردن سوزنی درانبار کاه موارد لازم کشف و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
3- استکبار از این توانمندی خود جهت جاسوسی و جمع آوری اطلاعات نظامی،اقتصادی ،سیاسی،و ... بهره گیری می نماید.
* ما که باور داریم در برهه کنونی اصلی ترین مانع بر سر پیشبرد اهداف استکبار جهانی هستیم.
* ما که باور داریم بر اساس واقعیات موجود و چشم انداز 20 ساله به حول و قوه ی الهی در آستانه تبدیل شدن به قدرت اول علمی منطقه هستیم و هر روز خبر دستاوردی جدید این اوج گیری را نمایان تر می سازد.
* ما که معتقدیم همه ی این پیشرفت ها در پرتو وجود فرهنگ بسیجی و تفکر نستوه و خستگی ناپذیر بسیجی بودن در عرصه های مختلف صورت می پذیرد.
باید به این فکر کنیم و به گونه ای تلاش و حرکت کنیم که شبکه های جاسوسی دشمن قادر به کمترین بهره گیری از مکالمات ما نباشند.